Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Blindganger voor Hotel de Graaff

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 15/4/2021
Categorie: gebeurtenissen
Locatie: Enschede, Korte Haaksbergerstraat 3
 
232 weergaven
 

Locatie op kaart

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Blindganger voor Hotel de Graaff

Tijdens bombardementen werden veel bommen naar beneden gegooid. Nu kon het wel eens gebeuren dat er een paar van die bommen niet ontploften. Deze bommen bleven dan niet-ontploft liggen en konden gevaarlijk zijn voor de bevolking. Het kan zo zijn dat de bom als nog ontploft als bijvoorbeeld mensen er aan gingen zitten. Een bom die niet ontploft was en op straat terecht kwam werd ook wel een blindganger genoemd. In Enschede werden er ook veel van deze blindgangers gevonden. Bijvoorbeeld voor Hotel De Graaf aan de Haaksbergerstraat, hier werd na het bombardement van 10 oktober 1943 een blindganger op straat gevonden. Hieronder een kort stukje over deze bom die bleef liggen voor Hotel De Graaf.

In Hotel De Graaff, aan de Haaksbergerstraat, waren op de middag van 10 oktober 1943 slechts twee personen aanwezig: een medewerker van het hotel en een klant. In de lucht hoorde je het geluid van overvliegende bommenwerpers. De medewerker probeerde de klant nog over te halen om buiten te gaan kijken naar de vliegtuigen in de lucht. De klant vond zijn werk op dat moment veel belangrijker en bleef rustig zitten. 
De klant schrok heel erg, toen plotseling met veel lawaai een bom door het plafond heen kwam. De bom kwam op een paar meter afstand langs hem heen. Daarna ging de bom door de vloer heen op de fundering, kaatste door de muur terug en kwam uiteindelijk midden op straat terecht. De bom was 500 kilo zwaar en was niet ontploft, maar zag er wel gevaarlijk uit.
De klant had een zwart kostuum aan, die was geheel grijs geworden door al het stof en gruis. In paniek rende hij naar de hal van het hotel, hij maakte een zware eiken deur open en kwam toen in de hal van het postkantoor naast het hotel terecht. Daar schuilde hij met een aantal mensen een paar uur in de kelder, omdat hij bang was dat de bom toch nog zou ontploffen.

Ze werden uiteindelijk door een Duitser uit hun schuilplaats gehaald. De blindganger is gelukkig nooit ontploft en op 15 oktober 1943 werd de bom opgeruimd en onschadelijk gemaakt.

Trefwoorden:OORLOGEN, TWEEDE WERELDOORLOG, BOMBARDEMENTEN
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Stadsarchief Enschede

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item