Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Krant in oorlogstijd

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 3/5/2021
Categorie: gebeurtenissen
Locatie: Enschede
 
408 weergaven
 

Locatie op kaart

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Krant in oorlogstijd

De kranten in Nederland kwamen al snel onder invloed van de Duitsers. Berichten over oorlogshandelingen, zoals een bombardement, moesten zo worden geschreven alsof de Duitsers het goede hadden gedaan. Er kwam veel Duitse propaganda voor in de kranten. Ook de “Twentsche Courant Tubantia en Enschedese Courant” kregen te maken met de Duitse invloeden op hun krant. Deze krant bestond toen al 71 jaar, maar kreeg op 14 november 1942 een andere naam. Op 13 november verscheen de laatse krant, de lezers werden door middel van een advertentie op de hoogte gesteld van de verandering.  

Advertentie op blz 134 Wiegman! 

Op 14 november kwam de krant voor het eerst uit als “ Twentsch Nieuwsblad”. Er kwam ook een nieuwe hoofdredacteur; M.J.L. van Nierop, hij had een slechte reputatie, dat kwam omdat hij onder andere lid was van de N.S.B, de W.A. en van de Germaanse S.S. Dit waren allemaal organisaties van de Duitsers.  

Op een slimme manier schreef Van Nierop zijn artikelen. Hij schreef ze zo, dat elke nederlaag van de Duitsers niets voorstelde. ”Zij houden de eer van Nederland en de roemrijke tradities van ons vaderland hoog”, dit is een voorbeeld van een titel die Van Nierop gebruikte. Het is wel duidelijk dat hij een aanhanger was van de politiek van de nazi’s. De meeste mensen uit Enschede ergerden zich aan de artikelen die in het Twentsch Nieuwsblad stonden. Na de bevrijding werd hoofdredacteur door het Tribunaal Enschede verhoord en veroordeeld. Een tribunaal is een tijdelijke rechtbank.

Bij het verhoor door het tribunaal vertelde Van Nierop dat hij zich schaamde voor wat hij gedaan had. Als hij echt had geweten wat er in de oorlog allemaal gebeurd was met de joodse burgers, onderduikers en verzetsmannen die verraden werden, zou hij, zo vertelde hij, nooit op deze manier gehandeld hebben. Hij had duidelijk spijt. Hij had dit ook al eerder gedaan in een brief aan de lezers van het Twentsch Nieuwsblad bij zijn ontslag als hoofdredacteur. Van Nierop wilde in deze brief duidelijk maken dat hij veranderd was. De brief is nooit in de krant gekomen. Uiteindelijk werd Van Nierop veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, zijn kiesrecht werd afgenomen en hij mocht nooit meer als journalist aan het werk.  

In 1946 mocht het dagblad weer verschijnen en kreeg toen weer de naam ” Twentsch Dagblad Tubantia”. De krant heeft veel nadeel gehad van de artikelen van hoofdredacteur Van Nierop, in de tijd dat het dagblad het Twentsch Nieuwsdagblad heette.

Trefwoorden:OORLOGEN, TWEEDE WERELDOORLOG, VERZET
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Stadsarchief Enschede

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item