Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Schuilkelders.

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 20/5/2021
Categorie: mensen
Locatie: Enschede
 
1379 weergaven
 

Locatie op kaart

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Schuilkelders.

Tijdens bombardementen op de stad moesten mensen kunnen schuilen voor het geweld uit de lucht. Daarom kreeg de firma Gebr. Horstman in mei 1941 de opdracht van de gemeente Enschede voor de bouw van 13 overdekte schuilplaatsen in de binnenstad.  
De schuilkelders waren als volgt over de binnenstad verspreid: Noorderhagen, Oldenzaalsestraat, Gronaustraat, Haaksbergerstraat, Markt (2), Windbrugplein, H.J. van Heekplein, Hoedemakersplein, het toenmalige Atjehpark aan de Stationsweg, Blijdensteinlaan en twee aan de Deurningerstraat.  
De schuilkelders hadden vier ingangen met plaats voor 50 personen, waarvan 36 zitplaatsen. Hoewel de schuilkelders eigenlijk alleen toegankelijk waren bij luchtgevaar, speelden er ook vaak kinderen in. Buiten het centrum werden op verschillende plaatsen schuilloopgraven aangelegd. Ook door particulieren werden schuilkelders voor familie en vrienden gebouwd.

Afbeeldingen bij dit artikel:

  • Affiche gepubliceerd i.k.v. Voorlichtingsactie Hoofdinspectie Luchtbescherming met tekening van luchtalarm en mensen rennend naar de schuilkelder met tekst "Bij luchtalarm onmiddellijk dekking zoeken!", 1943. (Beeldbank Stadsarchief Enschede, nr. OB000185)
  • Windbrugplein vanaf het Van Loenshof met rechts de Bloemendaalschool, voor de school een schuilkelder en de fabriek van Gerhard Jannink & Zn. (Beeldbank Stadsarchief Enschede, nr. 000102)
     

Trefwoorden:OORLOGEN, TWEEDE WERELDOORLOG
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Stadsarchief Enschede

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item