Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Inspiratie voor de Achteruitkijkspiegel.nl

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 26/2/2019
Categorie: gebouwen en monumenten
Locatie: Enschede, Langestraat 24
 
154 weergaven
 

Locatie op kaart

Inspiratie voor de Achteruitkijkspiegel.nl

Met een lekke band liep ik door de binnenstad. Ik was onderweg naar Power Centrum Oost aan de Perikweg. De kapotte fiets gaf mij tijd om me heen te kijken. Toen ik bij het Ei van Ko aankwam zag ik het stadhuis. Het leek alsof ik het oude gebouw pas voor het eerst zag. De glas-in-lood ramen, decoratief hekwerk en vooral het stadswapen in steen uitgehouwen aan de muur maakten indruk. Hoe had ik dat eerder nooit gezien!

Bij het Power Centrum kwam ter sprake dat bij het Stadsarchief in het stadhuis een vrijwilligersvacature open stond. Bij de ‘Achteruitkijkspiegel’, een website met verhalen over oud-Enschede. Ik ging er aan de slag, en leerde stapje voor stapje de stadsgeschiedenis. Over het middeleeuws stratenpatroon, de grote stadsbranden en de textielhistorie. Bij de vele archieven in de stad kon ik terecht voor inspiratie. De Historische Sociëteit had een jubileumfoto uit 1904 van gymnastiekvereniging ‘Achilles’; de Edwina van Heekstichting had een schilderij van de eerste fabriek op stoomkracht de ‘Grooten Stoom’; in museum TwentseWelle (Note: nu heet dit museum de Museumfabriek) vond ik een oud bedrijfsblad ‘Mensen In Katoen’ en bij de Twente Collectie een boek over de stadsbeeldhouwer van Enschede.

Allen kregen hun eigen verhaal op de website van de Achteruitkijkspiegel. Binnen het Stadsarchief is er een schat aan informatie in onder meer de beeldbank en het knipselarchief. En bij de vrijwilligers, die ieder met hun eigen project bezig zijn.
De mooiste verhalen vind ik de belevingen van mensen zelf. Oud-Indiërs die vertellen over hun overtocht van de koloniën. Een moeder die een baby kreeg bij aanleg van de Boulevard. En sinds kort het project Buurtverhalen. Elk verhaal doet je weer anders naar de stad kijken. Zo had ik Enschede nog nooit gezien!

12 x een foto uit de beeldbank van het stadsarchief in de Twentse Courant Tubantia.
Dit is nummer 8: de favoriete foto uitgekozen door Marijn Smeehuizen in de krant van 9 augustus 2017.

Trefwoorden:UIT HET ARCHIEF, FAVORIETE FOTO, VRIJWILLIGERS, FAFO, STADHUIS, UIT HET STADSARCHIEF
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Ooyik, J. van

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item