Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Uit het archief: Beatlesstofjes uit Twente

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 1/11/2018
Categorie: textiel en industrie
Locatie: Boekelo, Boekelosestraat
 
134 weergaven
 

Locatie op kaart

Uit het archief: Beatlesstofjes uit Twente

In opdracht van Gemeente Enschede werd medio 2018 het ‘Van Gelderen’ archief geïnventariseerd, waaronder een aantal fabrieksarchieven. Wilma van Tongeren, medewerker Documentaire Informatievoorziening, onderzocht het archief van de N.V. Stoomweverij Nijverheid. Een van haar vondsten was het archief van de Beatles stoffen. Jurkjes met afbeeldingen van de band zouden de hele wereld overgaan. Over deze dessins schreef Wilma onderstaande tekst.

Het Beatles jurkje.
Wanneer op 3 januari 1964 duidelijk wordt dat de band op 5 juni dat jaar een kort bezoek aan Nederland zal brengen zien vooruitziende ondernemers kans een graantje van deze ‘Beatles-gekte' mee te pikken. Eén van hen is de commercieel directeur van N.V. Stoomweverij Nijverheid in Enschede. Hij besloot naar Londen te reizen, waar het hem lukte om de rechten te kopen, waarmee hij stoffen met afbeeldingen van The Beatles kon produceren.
Omdat de band al die zomer voor het eerst in Nederland (in Blokker) zou optreden werden er in hoog tempo verschillende prints gemaakt. De huisdessinateur Henny Hoogenboom van de Nijverheid gebruikte daarvoor foto's van dé Beatles-fotograaf, Dezo Hoffmann, die hij zo precies mogelijk natekende. Het bedrijf brengt ‘panelen’ katoen met de portretten van de bandleden en hun handtekeningen op de markt. De dessins werden zó gedrukt, dat er gemakkelijk van twee stukken stof een jurk gemaakt kon worden, een zogenoemde shiftjurk, een uit Amerika overgewaaid kort, rechte model zonder mouwen. Bij onder andere C&A waren er ook kant-en-klare jurken op de markt. Deze hebben een etiket met de tekst ‘The Beatles dress, authorized design. Stoomweverij Nijverheid Enschede’.

Gegevens over productie en verkoop van de drie uitgebrachte dessins kunnen niet meer achterhaald worden, maar een toenmalige verkoopleider schat dat er ongeveer 100.000 meter Beatles-stof naar de detailhandel is gegaan. Niet alleen naar winkels in Nederland, maar ook naar andere West-Europese landen en zelfs naar Amerika en Australië. In 1995 wijdde het Tilburgse Textielmuseum een expositie aan de Beatles mode. De Tex-O-Print (de vroegere Nijverheid-fabriek) maakte voor deze gelegenheid een herdruk van een aantal dessins, waarvan er enkele zich in het stadsarchief bevinden.

Tekst: Wilma van Tongeren

Redactie/bewerking: Marijn Smeehuijzen

Toelcihting bij de afbeeldingen:

  • Reproducties van de Beatles stoffen, herdruk tbv een expositie in het Textielmuseum Tilburg in 1995. (Foto's: Stadsarchief Enschede)
  • Drie modellen gekleed in de nieuwe jurkjes poseren in de jaren '60 voor fotograaf Brusse. (Fotoarchief Brusse)

Trefwoorden:BEATLES, STOOMWEVERIJ NIJVERHEID, TEX-O-PRINT
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Stadsarchief Enschede, fotoarchief Brusse

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item