Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Archeologische vondsten bij de Klokkenplas

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 12/1/2018
Categorie: landschap en geografie
Locatie: Enschede, Klokkenplas 40, Nederland
 
338 weergaven
 

Locatie op kaart

Archeologische vondsten bij de Klokkenplas

De Klokkenplas achter het Enschedees stadhuis houdt archeologen al decennia lang bezig. In de jaren ’60 kreeg ze haar naam, vernoemd naar de kerkklokken die na de stadsbrand van 1862 hier tijdelijk opgeslagen lagen. Ooit lag hier een ondiepe poel met een bodem van veenmodder. De zandgronden die daaronder lagen zijn nu nog te vinden, zo’n anderhalve meter onder de grond. Alles daarboven is door mensenhanden gedempte grond. Bij opgravingen in de jaren ’70 en ’80 werd op de Klokkenplas gezocht naar restanten van ‘Borg Enschede’, een versterkt huis uit de 15e eeuw dat aan de basis van de stadsontwikkeling zou staan. De borg werd nooit gevonden. Wel restanten van de eerste bebouwing en geleidelijke demping van het terrein, en een aantal ‘Pingsdorf’ aardewerk scherven uit de twaalfde eeuw en ander aardewerk uit de 15e en 17e eeuw.

In de jaren ’90 werd nieuwbouw aan de Hofstraat door archeologen aangegrepen om waar mogelijk opnieuw de grond te onderzoeken. Ditmaal werden een paar waterputten, en een lange afvoergoot uit de 18e/19e eeuw gevonden.

In 2008 kreeg de Klokkenplas een grote verbouwing. De doorgaande Hofstraat en parkeerplekken werden verruild voor een bloemenperk… En er werd archeologen uitvoerig de ruimte gegeven de binnenstadse ondergrond goed te onderzoeken! In bijgaande video verteld archeoloog Dr. T.A. Spitzers ter plaatse over het onderzoek en de vondsten.

Toelichting bij de foto's:

Op de foto’s verschillende indelingen van de Klokkenplas in de jaren ’70 en ’80 (Stadsarchief Enschede foto’s #011991, #011990, #045290, #073493)

 

Trefwoorden:KLOKKENPLAS, ARCHEOLOGIE
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Stadsarchief Enschede

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item