Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Dragonheart Medieval Lifestyle.

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 27/10/2020
Categorie: evenementen
Locatie: Enschede, Stroinksweg 90, 7542 PJ
 
332 weergaven
 

Locatie op kaart

Dragonheart Medieval Lifestyle.

Dragonheart kent een commerciële tak en een ideële stichting. De stichting is een platform voor alle mensen die zich in Middeleeuwse ambachten willen verdiepen. Momenteel is dat het smeden bij de Vikingen, maar het bewerken van hout of leer met Middeleeuwse technieken kan ook. Het delen van kennis en praktijkervaring staat centraal. Ook op festivals worden ervaringen met anderen gedeeld.
Het commerciële Dragonheart laat bezoekers de Middeleeuwen beleven. Zij moeten het idee krijgen, dat ze het dagelijks leven achter zich hebben gelaten. Er moet volgens eigenaar Martin Kuyer zo veel mogelijk te beleven zijn aan harnassen, wapens, muziek, kleding en uilen, zodat er een onvergetelijke totaalervaring ontstaat en mensen graag nog een keer terugkomen.

Dragonheart heeft in de grootste ridderwinkel van Europa een assortiment Middeleeuwse wapens, vlaggen, wandkleden, kaarsenstandaards, meubels, gereedschappen, kampementartikelen, kleding, sieraden, servies, drinkhoorns, honingwijnen, schaakstukken etc. Het wapentuig is deels decoratief of voor kinderen bedoeld, maar er zijn ook vele replica’s, waarmee in re-enactments gevochten wordt. In de marge zijn helmen van Grieken, Romeinen en Gladiatoren te koop, alsmede Samoerai zwaarden en wat fantasy artikelen, die vaak op speelfilms gebaseerd zijn.

Belangrijk is ook het vliegen met uilen. Dragonheart laat mensen zelf met uilen vliegen of met een uil op de arm een wandeling maken. Hierbij worden fotoshoots gedaan. De uilen worden ook ingezet bij communies, huwelijken of uitvaartdiensten. Een uil vliegt dan trouwringen aan of verstrooit de as. Populair is ook het (kruis-)boogschieten en het bijl- en speerwerpen. Voorts verhuurt Dragonheart zalen voor vergaderingen of feestelijkheden en is het een trouwlocatie van de gemeente Enschede.

Geschiedenis en historische achtergrond

Kuyer begon in Almelo replica’s van Middeleeuwse objecten te verzamelen. Omdat zijn gasten vaak vroegen of die objecten te koop waren, begon Kuyer in 1999 in zijn garage met een ridderwinkel. Al snel volgde een webshop en werd het assortiment uitgebreid met onder meer Gothick kleding. Toen Kuyer ‘net als oude Europese hoven’ met uilen ging vliegen, moest hij omzien naar een andere plek.
Stichting Middeleeuws Genootschap Dragonheart is opgericht in 2007. De keuze voor Erve ’t Stroink vloeide voort uit een aanbod van de gemeente Enschede, die het aangrenzende Stroinkslanden wilde opwaarderen door in de huizen ondernemerschap toe te staan en onderscheidende activiteiten te stimuleren. De naam Dragonheart ontleende Kuyer aan een speelfilm uit 1996 met Dennis Quaid.

Aantal belangstellenden

De klantenkring is breed. Van advocaten met Porsches tot getatoeëerde motorbendes, Dragonheart wordt bezocht door mensen uit alle lagen van de bevolking. Hoewel bezoekers uit alle windstreken komen, is de belangstelling vanuit Duitsland en België en de Nederlandse regio’s beneden Deventer groter, dan uit Groningen of Friesland. Buiten de eigen locatie richt Dragonheart ruimten in bij onder andere restaurants, hotels, musea, kastelen, reclamebureaus, fotostudio’s, productiemaatschappijen voor tv, advocatenkantoren, pretparken (de Efteling en Plopsaland) en seksbedrijven.
Ook worden er bezoeken afgelegd aan bejaardenhuizen, zorginstellingen en (kinder-) ziekenhuizen.

Betrokken partijen
Dragonheart werkt met een wisselend aantal vrijwilligers.

Verhouding subsidie- en sponsorgelden versus eigen inkomsten
De gemeente Enschede vraagt geen hoofdprijs voor het boerenerf, maar geeft verder geen subsidie.

Eigen waardering
Kuijer heeft een praktische kijk op de Middeleeuwen. Hoe maakte men aardewerk, meubels, kleding, wapens, hoe werkte het? Hierover staat weinig in boeken, maar opgravingen en oude afbeeldingen verschaffen wel informatie. Dit wordt door liefhebbers bij Dragonheart uitgewerkt en uitgeprobeerd.

Instandhouding erfgoed en ervaren knelpunten
Kuijer werkt met vrijwilligers, maar die zijn niet langdurig op vaste tijden inzetbaar. Vooral de uilen vergen dagelijkse zorg en dat gaat moeilijk met mensen, die ineens een dag overslaan. Dit gebeurt in de praktijk wel en hierdoor is Kuijer dag en nacht in touw.

Publiciteit
Kuijer heeft een website, verspreidt folders van alle activiteiten, is aanwezig op festivals en beurzen van zeer uiteenlopende snit en breidt zijn activiteiten ook uit naar horeca, theater, zorgcentra etc.

​​​​​​​Auteur/bron
Immaterieel Erfgoed in Enschede. Cement van een hybride stad. (IJsselacademie - Bureau Siebe Rossel, april 2014)

Trefwoorden:DRAGONHEART
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Immaterieel Erfgoed in Enschede. Cement van een hybride stad. (IJsselacademie - Bureau Siebe Rossel, april 2014)

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item