Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Bombardement op 22 februari 1944

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 29/4/2021
Categorie: gebeurtenissen
Locatie: Enschede, Haaksbergerstraat
 
214 weergaven
 

Locatie op kaart

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Bombardement op 22 februari 1944

Na het zware bombardement van 10 oktober 1943 was het vijf maanden daarna weer mis. Op woensdag 22 februari 1944 om ongeveer 13:15 uur werd Enschede opnieuw het slachtoffer van een verschrikkelijke inschattingsfout van Amerikaanse piloten. Ondanks maatregelen (de Amerikaanse piloten hadden de instructies gekregen extra op te letten boven Nederlands grondgebied en ook werd er aangedrongen op snelle alarmering bij luchtgevaar) werden delen van Enschede opnieuw platgebombardeerd.

Nu kun je jezelf afvragen hoe dit nu opnieuw heeft kunnen gebeuren. Het is toch onvoorstelbaar dat na één grote fout van de Amerikaanse piloten, Enschede nog een keer het slachtoffer wordt van zo’n fout. Het ongeluk werd veroorzaakt door het slechte weer en de aanval van de piloten op vliegtuigfabrieken in Oschersleben en wagonwerkplaatsen in Gotha (beide Duitsland) ging hierdoor niet door.
De piloten moesten de bommen die ze bij zich hadden wel zien kwijt te raken. Daarom besloten ze om zo maar een Duitse stad  die in de buurt lag aan te vallen (eigenlijk waren het er meer, want er verschillende groepen vliegtuigen bij betrokken waren).
De piloten dachten dat ze naar het Noorden vlogen en ze zagen een grote stad. Ze lieten hier hun bommen op vallen, want ze gingen er vanuit dat het de Duitse stad Munster was. Helaas was dit opnieuw een grote fout. De stad waarop nu bommen vielen bleek Enschede te zijn. Enschede had zich nog bijna niet kunnen herstellen van de bombardementen op 10 oktober 1943 en nu lagen er al weer delen van de stad in puin. Hele rijen met woonhuizen werden weggeslagen. 40 mensen stierven en er raakten ook nog eens 42 mensen zwaargewond.
Behalve Enschede werden ook Arnhem en Nijmegen die dag door dit ongeluk getroffen. In Nijmegen vielen daarbij ruim 800 doden.

 

Foto: Stadsarchief Enschede, 004843. "De zgn. Amsterdamse huizen aan de Haaksbergerstraat ma bombardement van 22 februari 1944. 

Trefwoorden:OORLOGEN, TWEEDE WERELDOORLOG, BOMBARDEMENTEN, BEVRIJDING
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Stadsarchief Enschede

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item