Gemeente Enschede
Broodkruimel snellink

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Gijzelaars Haantjes en Van Veen

Details

Oorspronkelijke datum bijdrage: 30/4/2021
Categorie: Oorlogsslachtoffers
Locatie: Enschede
 
216 weergaven
 

Locatie op kaart

Enschede in de Tweede Wereldoorlog. Gijzelaars Haantjes en Van Veen

Door het toenemende verzet onder de Nederlandse bevolking en de sabotagedaden gericht tegen de Duitse bezetter, verscheen op 13 juli 1942 een bekendmaking van de bevelhebber van de Wehrmacht in Nederland, FR. Christiansen in de Nederlandse kranten. Op 8 augustus 1942 stond er een bekendmaking van de Hogere SS- en Politieleider Rauter in de krant. 
Als tegenmaatregel werden ook in Enschede een aantal personen gearresteerd en als gijzelaar gevangengezet in kamp Haren in Noord-Brabant. Nadat elders in Nederland opnieuw verzetsdaden waren gepleegd werden twee van hen, Jan Haantjes en Jacobus van Veen, tezamen met dertien gijzelaars afkomstig uit andere delen van het land op 16 oktober 1942 in Woudenberg gefusilleerd,

De bevolking van Enschede was geschokt door het bericht dat deze onschuldigen en bekende mensen zonder enige kans op verweer waren terechtgesteld. De bedoelingen van de Duitsers werden hierdoor steeds duidelijker. Jacobus van Veen werkte als wever in de textielindustrie. Hij was daarnaast ook lid van de gemeenteraad voor de Communistische Partij van 1936 tot de opheffing van de raad in september 1941. Jan Haantjes was van september 1923 tot oktober 1924 en daarna vanaf september 1931 lid van de gemeenteraad van Enschede voor de S.D.A.P.  In september 1939 werd hij wethouder van Sociale zaken. Hij stond bekend als een eerlijk en vriendelijk persoon.

Enschede zou de nagedachtenis van beide stadsgenoten in ere houden. In oktober 1945 werden de stoffelijke overschotten overgebracht naar Enschede. Jan Haantjes werd op 25 oktober 1945 begraven op de Oosterbegraafplaats in Enschede. Een dag later werd ook Jacobus van Veen daar begraven.

Foto's:

  • Stadsarchief Enschede, 080161. Jan Haantjes ten tijde van zijn raadslidmaatschap voor S.D.A.P.
  • Stadsarchief Enschede, 004703. Aankomst aan het station Enschede van de Nederlandse krijgsgevangenen. Op de voorgrond wethouder Jan Haantjes. Juni 1940.
  • Bekendmaking van gijzelneming door Duitse autoriteiten
  • Bekendmaking lijst met gijzelaars en overlijdensadvertentie J. van Veen
  • Overlijdensadvertentie Jan Haantjes

Trefwoorden:OORLOGEN, TWEEDE WERELDOORLOG
  • Geplaatst door
  • Auteur

    Stadsarchief Enschede

Annotaties

0 annotaties
Er zijn nog geen annotaties op dit item